De werkplaats

Artikel Alex Bakker en Nico Jorritsma

Alex Bakker is Sales Engineer bij Titan Projects en zit ontspannen aan de tafel, met een kopje koffie in de hand, als hij begint te vertellen.

“Vroeger, toen we nog in Sneek waren gevestigd, hadden we eigenlijk geen werkplaats. Er was wel een hal achter de kantoren, maar die werd gebruikt voor goederencontrole. Na de controle werden de materialen en andere onderdelen gedistribueerd naar onze partners elders in Sneek en in Heeg. Zij gingen dan vervolgens aan de slag met onze ontwerpen. Zij maakten onze producten. Zij hadden de mensen voor het laswerk.” Hij denkt even na, neemt een slok koffie en gaat dan verder. “Dat lijkt een goede oplossing, maar in de praktijk was deze vorm van samenwerken wel wat gevoelig voor frictie en frustratie. Het maakte ons afhankelijk van de planning van onze partners, die natuurlijk ook hun eigen programma hebben. Als zij dan iets veranderden, dan ging bij ons ook de hele planning op de schop. Lastig.” Nog een slok. “Robert van Voorst (DGA) en Hans de Boer (Project Manager) kwamen met een duidelijke visie. Onderdeel van die visie was: we gaan meer zelf produceren. En dus was een nieuw onderkomen van belang. We vonden een geschikte locatie in Bolsward. De verhuizing ging snel. We kregen de sleutel in juni, we hebben verbouwd en op 16 november zijn we verhuisd.”

“En nu hebben we wél een eigen werkplaats. We kunnen producten nu hier maken. 40% van de apparatuur maken we nu zelf. Het specialistische werk. Gewoon hier in Bolsward.” Alex geniet duidelijk van die constatering als hij vervolgt. “Na de verhuizing zijn in enkele maanden alle certificeringen voor de werkplaats behaald en daarmee kunnen we, met name die kritische high-end producten, hier in Bolsward maken. Het is bewonderenswaardig hoe we alles logistiek in een paar maanden hebben gerealiseerd. Je moet je voorstellen dat andere bedrijven er twintig tot dertig jaar over doen om iets vergelijkbaars op te bouwen. Wij hebben het in deze extreem korte tijd voor elkaar gekregen. Nu zijn we nóg flexibeler en kunnen we nóg hogere kwaliteit leveren.”

“Elke lasser heeft zijn eigen werkplek, zijn eigen kast, zijn eigen gereedschapswagen. Hij werkt met de beste lasapparatuur, de juiste opspangereedschappen en de beste beschermmiddelen, zoals bijvoorbeeld een adflow laskap met afzuiging en koolstoffilter. Want wat voor Titan Projects nog belangrijker is dan het leveren van kwaliteitsproducten is het feit dat alle medewerkers aan het einde van de dag weer veilig terugkeren bij hun gezin.” Net als voor Alex is het voor Nico Jorritsma ook moeilijk zijn trots niet teveel te tonen. Nico is werkvoorbereider en bevestigt het verhaal van Alex. Als geen ander is hij op de hoogte van de goederen en materialen die binnenkomen en van wat er weer uit gaat. Hij houdt een oogje in het zeil bij de jonge en ambitieuze medewerkers die in de dynamiek van de werkplaats hun weg vinden. Een weg die ze met de juiste begeleiding ook zeker gáán vinden. Nico zegt: “Er hangt een goede ‘vibe’ in de werkplaats. Alles is voor elkaar en dat brengt een heerlijke energie met zich mee. De energie van een bedrijf op weg naar de toekomst.”

Terug naar Alex. Hij vertelt dat het originele plan bestond uit een werkplaats met vier werkstations. Inmiddels zijn dat er al acht en is de zoektocht begonnnen naar uitbreiding. Schoorvoetend bekent hij dat hij al een klein beetje denkt aan de bouw van een tweede werkplaats, die naast de huidige zou moeten verrijzen. “Het is prachtig om te werken bij een bedrijf waar groei en de ambitie om de mooiste producten te maken met de beste mensen onder de beste omstandigheden zo nadrukkelijk voelbaar is.”

Alex leunt even achterover. En met een glimlach beëindigt hij het gesprek. Er zijn tenslotte nog zoveel projecten die wachten…

Vorig bericht
U-stamp certificering
Volgend bericht
Stalen neuzen

Deel dit bericht:

Bekijk ook