Stalen neuzen

Lunchpauze.

Op kantoor bij Titan Projects, tussen de computers met gecompliceerde tekeningen en indrukwekkende animaties door, verschijnen de overalls en werkschoenen met stalen neuzen van de lassers/bouwers Frans (Huitema) en Erwin (Radersma). Bij veel andere bedrijven zijn kantoor en werkplaats strikt gescheiden, maar voor Titan Projects is deze verschijning de normaalste zaak van de wereld. Geen onderscheid. Eén team. Eén doel.

Toen Frans vorig jaar hoorde dat Titan Projects van Sneek naar Bolsward zou verhuizen nam hij direct contact op: “Als jullie mensen nodig hebben, moeten we eens praten.” Er wérd gesproken en Frans kon aan de slag als voorman.

Erwin kende het bedrijf ook al een beetje voordat hij er ging werken. In het verleden had hij al voor leveranciers van Titan Projects had gewerkt.

De combinatie van lassen en bouwen is voor beide mannen hun grootste passie. “Je maakt echt iets! Zeker in de combinatie van lassen en bouwen kan je je creativiteit goed kwijt”, vindt Frans. “De standaards zijn hoog bij Titan. Andere materiaalsoorten, keurwerk. Ik houd ervan om mezelf scherp te houden en uit te dagen” zegt Erwin. “Iedereen kan leren lassen, maar de echt goede lassers, de natuurtalenten, die liggen niet voor het oprapen. Het is net als in de sport. Iedereen kan voetballen, maar die jongens die het echt in de genen hebben…ja, die bereiken de top. Titan Projects, dat is de champions league”, aldus Frans. Erwin doet daar nog een schepje bovenop: “De kwaliteit ligt hoog, maar we moeten altijd streven naar nog hoger. Als ik een las leg waardeer ik die nooit met een 10. Meestal met een 9. Omdat ik vind dat ik altijd beter kan…” Op de vraag wat er zou gebeuren als hij die perfecte 10 ooit wel haalt antwoord Erwin: “Dan gaan we voor de 11”.

Het is voor de medewerkers een voorrecht om bij Titan te werken. De lijntjes zijn kort. De engineers en medewerkers op kantoor zijn net zo belangrijk als de medewerkers in de werkplaats. De directie borrelt op vrijdagmiddag mee. De sfeer is gemoedelijk en er is duidelijk sprake van een hecht team. Die teamspirit wordt mede ingegeven door het respect voor elkaar. Iedereen weet waar hij over praat. Iedereen heeft verstand van het werk dat ze doen. Dat komt duidelijk naar voren uit het gesprek met beide mannen.

Het behalen van de hoge standaard die Titan Projects nastreeft is niet simpel. Titan heeft uitstekende lassers, maar houdt, gedreven door de opdrachten die binnen blijven komen, de ogen en oren goed open voor het aantrekken van nieuwe krachten. Dat is wel lastig weet Frans. “Vergeet niet dat je wel ongeveer tien jaar bezig bent voordat iemand een beetje allround is. Als het echt een talent is misschien korter, maar vijf jaar duur het zeker.” Hij trekt de sportmetafoor nog even door: “En dan loop je altijd het risico dat je je tijd hebt geïnvesteerd, je ze alles hebt geleerd dat nodig is en dat ze dan toch nog weg kunnen gaan.”

Dat je beter bij Titan kan blijven onderstrepen Frans en Erwin onafhankelijk van elkaar met dezelfde woorden: “De tijd vliegt hier voorbij. En dat is uitsluitend positief. Dat betekent dat je het goed naar je zin hebt.”

De lunchpauze zit erop. Het werk wacht. De stalen neuzen staan weer dezelfde kant op: richting werkplaats.

Vorig bericht
De werkplaats
Volgend bericht
Haarlemmerolie

Deel dit bericht:

Bekijk ook