Tegen het einde van de ochtend stapt Klaas Dijkstra binnen. De muren in de vergaderruimte zijn bedekt met een levensgrote foto van een bos. Een foto die de getuige is van de duurzame visie van Titan Projects.
Klaas is een blij man.
Dijkstra werkt al sinds 2007 bij Titan Projects. Hij begon als werkvoorbereider. Er werden in die tijd veel zaken gedaan met Roemenië en Bulgarije. De behoefte aan een gedegen kwaliteitscontrole op het geleverde werk ontstond en dat bleek een goede rol voor Klaas. Die kwaliteitscontrole behoorde steeds meer tot zijn kerntaken. Door zijn werkervaring en aanvullende opleidingen (zoals bijvoorbeeld inspectietechniek IKT3 en lastechniek IWE) werd hij een belangrijke schakel bij het verwezenlijken van de topkwaliteit waar Titan Projects voor staat.
In 2020 kreeg hij er nog een opdracht bij. Titan Projects wilde een U-stamp certificering. Klaas gaat er even goed voor zitten en legt dan uit: “Wij maken veel drukapparatuur. Bij het vervaardigen van drukapparatuur komen veel regels kijken. In Europa worden die voorgeschreven door de PED en in Noord-Amerika heb je de American Society for Mechanical Engineers (ASME). Naast het volgen van de ASME code is het vaak vereist dat een zogenaamd ‘certification mark’ wordt behaald. Het certification mark voor onze producten is de U-designator ofwel de U-Stamp.” Het behalen van een dergelijke certificatie is bepaald geen eenvoudige opgave. Normaal gesproken doorloopt een organisatie het certificatietraject in ongeveer een jaar. Klaas had al eerder met dit bijltje gehakt en de organisatie is bij Titan perfect in orde. Daarom lukte het in vier maanden. Een prestatie van formaat.
“Het was een intensieve periode. In het begin ben je vooral bezig met het inplannen van de verschillende stappen en de mensen die erbij horen. Alleen dat kostte al bijna drie maanden. Tegelijkertijd moesten we het Quality Control Manual in orde maken en alle zaken regelen die daarin staan beschreven.”
Uiteindelijk volgt er een audit. Klaas schetst een beeld hoe dat er aan toe gaat: “Ik ben blij dat het allemaal goed gelopen is in die twee dagen. Je krijgt een server toegewezen en daarin moet je allereerst alle documenten uploaden. Tijdens de audit die, in verband met de Corona-restricties, via Zoom werd gehouden, werd ik flink bevraagd op mijn kennis van de regels. Om het fabricageproces te laten zien ben ik met mijn telefoon door de werkplaats gelopen, terwijl mij door de auditor werd verteld wat hij wilde zien. Het was heel erg intensief, maar het resulteerde in een positief advies aan de certificatiecommissie. Deze commissie kent het certificaat uiteindelijk toe, maar dat is in principe, na zo’n advies, een formaliteit. Inmiddels zijn wij U-Stamp gecertificeerd.”
Na de toekenning wordt er een ‘authorized inspector’ toegewezen die erop toeziet dat de regels strikt worden nageleefd. Deze inspector controleert niet alleen, maar is ook beschikbaar als vraagbaak voor de interpretatie van de ASME-eisen. Na die drie jaar volgt een hercertificering, waarna het certificaat weer verlengd kan worden voor een zelfde periode.
Dit is een belangrijke stap voor Titan Projects. In het verleden moesten werkzaamheden die het U-Stamp certificaat vergden worden uitbesteed. Nu kan alles in eigen huis worden geproduceerd. Dat past binnen de visie van Titan om de kwaliteit van de producten die de werkplaats verlaten zo goed mogelijk te bewaken.
Titan Projects heeft weer een stap gezet naar een prachtige toekomst.
Tevreden neemt Klaas Dijkstra zijn laatste slokje koffie uit de mok met het bedrijfslogo. Hij staat op. Corona-proof neemt hij afscheid en, zoals het een echte Fries betaamt: “Aan het werk en over tot de orde van de dag”.