Duplex en Super Duplex

Duplex is een roestvaststaal welke bestaat uit een structuur van austeniet en ferriet. Hierdoor is het materiaal uniek en bezit het van beide structuren de voordelen. Door de ferritische structuur bezit het materiaal een hoge stabiliteit tegen chloor-geïntroduceerde stress corrosie en uitstekende sterkte-eigenschappen. De austenitische structuur voegt daar een goede weerstand tegen pitting en spleetcorrosie aan toe. Duplex kan over het algemeen worden verdeeld in twee types, namelijk de duplexen en de super duplexen.

Onder duplex verstaan we meestal het algemeen bekende 1.4462 (UNS S31803). In vergelijking met RVS 316L heeft standaard duplex een hogere corrosie weerstand, met name tegen spanningscorossie en putvormige aantastingen.

Direct na het verschijnen van duplex werden er hoger gelegeerde typen duplex ontwikkeld welke super duplexen worden genoemd. Denk bijvoorbeeld aan de materialen 1.4410 (UNS S32750/ SAF 2507) en 1.4501 (UNS S32760). Deze legeringen hebben een hoger percentage van Cr, Mo, N en soms een toevoeging van W en Cu welke een positief effect hebben op de corrosieweerstand en de sterkte.

De verwerking van zowel duplex en super duplex is moeilijk vanwege de ferritische en austenitische structuur. Bij het lassen van duplex worden de eigenschappen van de warmte beïnvloede zone (ook wel HAZ) en het lasmetaal beïnvloed door transformaties en precipitaties. Dit wijzigt het ratio aan ferriet en austeniet in deze zone wat resulteert in structuur veranderingen en ongewenste uitscheidingen. De vorming van sigmafase (baby austeniet) is een voorbeeld van een ongewenste verandering wat resulteert in een lagere corrosie weerstand en een minder hoge sterkte.

Titan Projects heeft ruim 40 jaar ervaring in het verwerken en lassen van duplex. Hiermee kunnen we garanderen dat de klant een product krijgt zonder verborgen gebreken. Mocht u interesse hebben in het gebruik van duplex of super duplex materialen dan komen wij graag met u in contact.

Toepassing door Titan Projects

Voor offshore toepassingen produceert Titan Projects regelmatig (super)duplex drukvaten. De besparing op gewicht met behoud van de corrosievastheid of zelfs een verbetering is hiervan de oorzaak. Op de foto hiernaast is een superduplex drukvat voor de offshore met een ontwerpdruk van 395 Bar(g) weergegeven.