Nikkel legering

Nikkel wordt al gebruikt sinds het begin van de moderne beschaving. Chemische analyses tonen aan dat artefacten zoals wapens, gereedschappen en munten al bestonden uit een legering bestaande uit een variërende hoeveelheid nikkel. Tegenwoordig worden nikkellegeringen veelal gebruikt bij toepassingen met corrosieve media of toepassing op hoge temperatuur. Nikkel legeringen worden over het algemeen verdeeld in vier groepen.

De eerste groep zijn de hoog nikkel legeringen zoals bijvoorbeeld Nickel 200, Nickel 201, Nickel 270 en Duranickel alloy 301. Deze legeringen worden vooral toegepast in de chemische procesindustrie en zijn uitermate geschikt voor processen met warm geconcentreerde soda en droge chlorides.

Daarnaast zijn er de nikkel koper legeringen zoals bijvoorbeeld Monel 400, Alloy R-405 en Alloy K-500. De nikkel koper legeringen bezitten eigenschappen waardoor ze zeer geschikt zijn in reducerende chemische milieus en zeewater toepassingen. Deze legeringen worden toegepast in de marine-, offshore-, Aerospace- en chemische procesindustrie. In de chemische procesindustrie wordt deze legering vooral toegepast voor processen met organische zuren, bijtende zuren en droge chlorides.

De derde groep zijn de nikkel chroom (molybdeen) legeringen zoals bijvoorbeeld Inconel 600, 625, 718 en X-750. Deze legeringen staan bekend om hun hogere sterkte en hun goede eigenschappen bij verhoogde temperaturen. Deze legeringen worden op een breed gebied toegepast van straalmotor tot thermische proces apparatuur. De legering met een hoog percentage molybdeen, zoals Inconel 625, staat er om bekend breed toepasbaar te zijn in de chemische industrie.

Ten slotte zijn er de nikkel ijzer chroom legeringen zoals Alloy 31, Incoloy alloys 800 en 825. Deze legering wordt vooral gebruikt op hoge temperatuur toepassingen in de petrochemie. In de petrochemie worden deze materialen vooral gebruikt in de processen waar zwavelhoudende stromen voorkomen, bijvoorbeeld bij het kraken van nafta.

Alle vier groepen nikkellegeringen kunnen door Titan Projects verwerkt worden voor de procesindustrie. Door jarenlange ervaring met nikkel legeringen kunnen wij u adviseren in materiaalkeuze, ontwerp, productiemethoden en lastechniek. Mocht u interesse hebben in het gebruik van nikkel legeringen dan willen wij graag met u in gesprek.

Toepassing door Titan Projects

Om een verf of coating dekkend te maken werd voorheen het giftige lood gebruikt. Tegenwoordig heeft titaandioxide dit giftige element geheel verdrongen. Door een tickle (TiCl4) met zuurstof te laten reageren ontstaat het titaandioxide-pigment en chloor. Voor dit uiterst kritische en corrosieve proces met chlorides heeft Titan Projects een Dome gefabriceerd in Inconel 600.